:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Держспоживінспекція України оприлюднила результати перевірок ресторанів, кафе, барів за I півріччя 2013 р. щодо виконання бездимного закону № 4844

 

Прес-центр «Форум»                                                                                                 

 

Здійснення контролю над виконанням ключових антитютюнових законів (Закон України № 3778 про захист населення від тютюнової реклами та Закону України № 4844 (2899-VI) про звільнення робочих та громадських місць від тютюнового диму) є одним із пріоритетів Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. Керівництво Держспоживінспекції провадило активну інформаційну кампанію з роз’яснення норм законодавства та демонструвало готовність до співпраці у сфері контролю над тютюном з громадськими організаціями та споживачами.

Зокрема, протягом І кварталу 2013 року до територіальних органів Держспоживінспекції України надійшло 72 пропозиції, скарг та заяв від споживачів щодо виконання суб’єктами господарювання антитютюнового законодавства. За вказаний період фахівцями Держспоживінспекції перевірено 661 суб’єкт господарювання щодо дотримання вимог законодавства про заходи попередження і зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення. Встановлено 42 види порушень у  майже 10 % від перевіреної кількості закладів. 

Під час прес-конференції Сергій Орєхов, голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів зазначив: «Перевірки – не самоціль, а метод реагування для нас. Ми вдячні підприємцям, які свідомо підійшли до виконання Закону та з повагою ставляться до прав працівників та відвідувачів закладів ресторанного господарства. У своїй щоденній роботі ми втілюємо завдання Президента України Віктора Януковича, озвучене з високої трибуни ООН про те, що боротьба з тютюнокурінням – пріоритет державної політики. Хочу закликати усіх споживачів бути активними та захищати свої законні права на бездимне повітря». 

За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 9 осіб, на яких накладено адміністративні стягнення на загальну суму понад 2,5 тис. грн. До підприємств, що порушили вимоги законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення застосовано фінансових санкції на суму 859,5 тис. грн. 

Порушниками Закону України 2899-VI у добровільному порядку сплачено штрафних санкцій на загальну суму 41,4 тис. грн., у судовому порядку стягується фінансових санкцій на суму 224,2 тис. грн. Всього в ході перевірок виявлено такі порушення, в тому числі (у відсотках від всіх виявлених порушень):

-          розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства – 71,4 %;

-          не відведення спеціальних місць для куріння, не обладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації, передбаченої ч. 5 ст. 13 – 16,7%;

-          порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів – 11,9 %.

З метою підвищення рівня виконання зазначеного законодавства 6 серпня 2012 р. було підписано Меморандум про співпрацю між Держспоживінспекцією України та Коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну», згідно якого сторони співпрацюють у напрямку інформування споживачів та інших зацікавлених осіб про вимоги законодавства щодо попередження і зменшення вживання тютюнових виробів, а також вивчення найкращого міжнародного досвіду у сфері зменшення вживання тютюнових виробів. Спільно з представниками Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» у січні 2013 р. було здійснено моніторинг закладів ресторанних господарств у 13-ти обласних центрах України. Всього було перевірено 1133 заклади: ресторани, бари, кафе, паби, більярдні та нічні клуби. Результати моніторингу показали, що у 93% закладів не курять та дотримуються Закону. У свою чергу, 7% закладів порушують законодавство, це – 76 закладів від загальної кількості.

Андрій Скіпальський, голова правління регіонального Центру громадянського представництва «Життя» зазначив: «Ми позитивно оцінюємо роботу Держспоживінспекції у цьому напрямку. Зараз головне – активізувати громадян та навчити їх бути активними у захисті своїх прав на бездимне середовище. Точніше – навчити писати скарги у випадку порушень. А механізм реагування, як бачимо, уже напрацьовано. Майже 900 тис. грн. фінансових санкцій – це достатньо значимий стимул для підприємців бути свідомими та активно впроваджувати політику “Smoke Free”.

16 квітня 2013 року, в рамках реалізації положень цього Меморандуму, відбувся семінар: «Ефективність контролю за виконанням антитютюнового законодавства», мета якого - здійснення обміну досвідом щодо виконання Закону України № 4844 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів», висвітлення та обговорення основних проблем у застосуванні норм закону, а  також напрацювання шляхів вирішення цих проблем.

            Участь у семінарі взяли: керівництво та фахівці системи Держспоживінспекції України, представники Міністерства охорони здоров’я України і члени Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» з регіонів. Семінар відбувся за підтримки Центру громадянського представництва «Життя» та громадської організації «Інститут медіа права» в рамках проекту «Україна без тютюнового диму».

 

Прес-служба, тел.: (044) 528-84-19.


Контактна особа: Юлiя Солоха, координатор медiа-проектiв ГО "Життя" 044-279-68-83 097-675-91-38 e-mail: yulia@center-life.org

 

 

 


0


Опубликовать