:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Напередодні Міжнародного жіночого дня в Україні стартувала інформаційна кампанія «Насильство це сміття, яке треба виносити з дому»

 

Прес-центр «Форум»

         

6 березня 2013 р., напередодні міжнародного жіночого дня, в Україні стартувала інформаційна кампанія «Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому». Мета кампанії – закликати жінок, що страждають від насильства в сім’ї, звертатися по допомогу до відповідних служб. Старт компанії був оголошений на прес-конфренції, після якої спікери провели акцію – презентували наліпки, які будуть наклеєні на сміттєвих баках в «спальних» районах Києва, потім зняли з фотографій жінок плівки із зображенням слідів насильства та викинули ці плівки, як сміття, в бак.

 

HealthRightUkrainian_Lo


Міністерство соціальної
політики України


Міністерство внутрішніх справ України

UFPHLogo_UKR_

06 березня 2013р., м. Київ                                                                                                                                                           

МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» спільно з Міністерством соціальної  політики України розпочали інформаційну кампанію «Насильство це сміття, яке треба виносити з дому».

Інформаційна кампанія стартує напередодні Міжнародного жіночого дня 8 Березня, який цього року Організація Об’єднаних Націй відзначає під гаслом: «Досить обіцянок: настав час зупинити насильство щодо жінок».

У рамках кампанії, в м. Києві на тисячу сміттєвих контейнерів у спальних районах міста будуть наклеєні наліпки з текстом «Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому» та номером телефону відповідної «гарячої лінії». На прес-конференції було представлено відеоролик цієї інформаційної кампанії, який буде транслюватися на телеканалах. Також понад 1 тис. плакатів із зазначеним закликом буде розміщено на дошках оголошень житлових будинків,  ще 500 – в медичних установах України.

Мета кампанії, яку розробила безкоштовно рекламна агенція «Огілві енд Мейзер Україна» – донести, як до жінок, так і до чоловіків, що насильство неприпустиме, та закликати  жінок у випадках насильства звертатися по допомогу до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управлінь, відділів у справах сім'ї та молоді, органів внутрішніх справ або дзвонити на гарячу лінію з попередження домашнього насильства за номером: 0.800.500.335 або 386 (з мобільного).

«Ніщо не має бути виправданням для насильства, зокрема, над жінками. Напередодні 8 Березня, яке цього року у світі відзначають під гаслом «Досить обіцянок: настав час зупинити насильство щодо жінок», ми звертаємось до жінок із закликом не терпіти насильство, – говорить Галина Скіпальська, виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я». –  Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому. Насильство – це проблема, яку потрібно вирішувати спільними зусиллями. Ми просимо жінок у випадках насильства звертатися по допомогу. В свою чергу, наше завдання – об’єднати зусилля державних соціальних служб, медичних та силових структур, громадських та міжнародних організацій з метою профілактики та надання послуг потерпілим від насильства жінкам, їхнім сім`ям».   

В рамках ініціативи «Свобода від насильства: діємо разом» в м. Києві відпрацьовується модель міжвідомчої взаємодії з питань попередження насильства, до якої залучені органи виконавчої влади, соціальні служби, правоохоронні органи та медичні заклади. Ця модель в подальшому ляже в основу спільного нормативно-правового документу Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ.

«Україна в числі 17 інших країн приєдналася до Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. – говорить Руслан Колбаса, директор Департаменту сім’ї та дітей Міністерства соціальної політики України. – Наразі Міністерством у співпраці з центральними органами виконавчої влади, науковцями, неурядовими організаціями розроблено проект Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Законопроектом передбачається розширити перелік органів та установ, на які покладається здійснення заходів з питань попередження насильства в сім’ї та визначити обсяг їх повноважень у цій сфері. Сьогодні до штатів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді введено додатково 12 тисяч посад фахівців із соціальної роботи. Їх діяльність спрямовується на раннє виявлення осіб та сімей, у яких існує ризик потрапляння у складні життєві обставини».

«Одна з проблем – те, що жінки не знають, до кого звертатися у разі насильства. Тому наше сьогоднішнє завдання – максимально повідомити про місця, де така допомога може бути отримана, – говорить Валентина Коломейчук, заступник начальника управління охорони материнства та дитинства Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України. – По-перше, існує всеукраїнська гаряча лінія, яка може зорієнтувати жінку та перенаправити для отримання необхідної допомоги. Така допомога надається на базі жіночих консультацій, Центрів та кабінетів планування сім’ї. В регіонах функціонують центри соціально-психологічної допомоги, що допомагають людям, які зазнали насильства. Крім того, активну роботу у напрямі запобігання насильству здійснює спеціалізована мережа «Клінік, дружніх до молоді». На цей  час в Україні  працює понад 100 закладів цієї мережі».

«Насильство над жінками безкарне тому, що його жертви мовчазні й безпорадні, – говорить  відома журналістка та телеведуча Ольга Герасим’юк. – Таких жертв мільйони. Без перебільшення кожна жінка –чи вона топ-менеджер, чи прибиральниця – хоч раз у житті переживала насильство над собою, але майже ніколи не зізнається про це. В суспільстві побутує стереотип, що згвалтування,  зневаження й розтоптана гідність –  це особиста біда жінки, її особиста ганьба і стид. І саме через те, що жертви носять свій біль у хворій душі, не піднімають очей і не шукають захисту, насильство брутально зростає. Але жертви насильства мають порушити мовчанку та  почати говорити! Про це мають говорити й жінки,  й чоловіки – бути в цьому так само разом, як ми разом шукаємо в житті любові! Страх і зло, які вимовлені вголос, втрачають силу!».

Після прес-конференції, яка була присвячена старту інформаційної кампанії, її учасники провели акцію «Насильство – це сміття, яке треба виносити з дому» – наклеїли першу наліпку з відповідним закликом та телефонами гарячої лінії з попередження домашнього насильства на контейнер для сміття. Потім із встановлених поряд фотографій жінок зняли зображення синців, надрукованих на прозорій плівці та прикріплених поверх фотографій. Ці плівки із зображенням синців викинули у сміттєвий бак – як сміття, від якого необхідно позбутися.   

Довідка

В 2012 р. Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка провів дослідження ситуації насильства серед жінок, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За результатами дослідження, кожна друга з опитаних жінок зазнавала фізичного насильства протягом останнього року. Серед них більше жінок, які зазнавали не один, а два чи більше видів насильства. Найпоширенішими видами фізичного насильства виявилися ляпас, тягання за волосся і жбурляння предметами.

Переважна більшість опитаних жінок не зверталася до жодної установи/організації/закладу у випадках, якщо над ними вчиняли фізичне насильство. Серед установ, до яких жінки все ж таки зверталися, переважають правоохоронні органи – кожна п’ята, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та лікарні – кожна десята, кожна двадцята – до жіночих консультацій, психологічних служб та церкви.

При цьому, дослідження показало, що часто чоловіки-партнери схильні до ревнощів, бажання повністю контролювати місцезнаходження жінки, її зовнішній вигляд та контакти з іншими людьми, а також бажання бути головним авторитетом в очах партнерки.

Насильство є найбільш розповсюдженою формою порушення прав людини. Моральне та фізичне насильство руйнує особистість потерпілої, негативно впливає на її соціальне життя та можливість гармонійно виховувати дітей. Крім цього, діти, які стають свідками насильства, підсвідомо переймають таку модель стосунків між чоловіком та жінкою. Це є доказом того, що насильство над жінками є соціальною проблемою, яка зачіпає не самих лише жінок, а й має негативний вплив як на окремі родини, так і на суспільство в цілому. 

Фахівці з питань гендерної рівності відзначають, що в сучасному світі відбувається перехід від патріархальної сім’ї, коли чоловік вважався лідером, до партнерської сім’ї, у якій чоловік та жінка є рівноправними. Ця модель є досить природною і для українського суспільства, де в національній ментальності присутня традиція рівності в правах між жінкою та чоловіком. 

 

Контактні особи:
Юлія Пилипас, 095 271 63 20
Сухина Ольга, 050 359 33 45, 093 226 34 10

 

 

 

 

 


0


Опубликовать