:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Влада вчепилася в титани, як воша у кожух

 

Станіслав ГУМЕНЮК, Голова Громадського руху «Врятуємо Полісся!»

 

26 лютого в Житомирі відбулося засідання робочої групи з вивчення питання щодо надання погоджень на користування надрами.

За більше ніж два місяці, чиновники, спеціалісти, депутати обласної ради не підготовилися до обговорення вкрай важливого для всіх нас, поліщуків, питання щодо намірів масових розробок ільменіт-титанових родовищ.

Керівництво області переймається лише збереженням в силі рішення від 7 червня, за яким 5 родовищ – тисячі гектарів поліської землі — було виділено під розробки.

Спеціалісти й чиновники з питань охорони навколишнього природного середовища, лісокористування, грунтових обстежень, юридичного забезпечення – ніхто навіть не спромігся надати докази необхідності розробки нових родовищ. Натомість доцент Житомирського національного університету Володимир Фещенко аргументовано доводив про екологічну небезпеку, яка переросте в катастрофу після початку робіт. Депутати від опозиції  висловлювали обурення з приводу відволікання вирішення даного питання.

До змістовного обговорення даної проблематики найкраще була підготовлена громадськість, яку я представляв у роботі даної групи. Протягом двох місяців ми активно працювали й отримали підтвердження необхідності не допустити розробок нових родовищ від Національної екологічної ради України, науковців, юристів. Це вже були не емоції, а конкретні пропозиції щодо глибокого аналізу, наукових експертних висновків, широких громадських обговорень даного питання. Нас, громадськість, підтримують майже всі впливові екологічні організації України, нас підтримують науковці, правознавці. Висновки та думки найвпливовіших науковців, а це академіки та доктори наук інститутів геології та географії НАНУ мають стати основою подальшої роботи з ґрунтовного вивчення даного питання.

Робоча група одноголосно проголосувала за те, щоб розпочати комплексну оцінку екологічних, економічних та соціальних наслідків від даного виду робіт, проведення найрізноманітніших експертних оцінок та широкомасштабних масових громадських слухань з даного питання.

Але ця вся робота мала бути проведена до прийняття всяких рішень в квітні-травні минулого року сільськими та районними радами та 7 червня обласною радою.

Поки влада й видобувні компанії будуть гратися в експертні оцінки та демократію з народом, а це потребуватиме від влади й розробників значних коштів та часу не в один рік, екскаватори видобувних компаній зайдуть на наші поля та місця вирублених лісів, забруднену воду скидатимуть у наші річки, в повітрі витатиме «титановий» пил, криниці мілітимуть.

Отже, потрібно скасувати червневе рішення, накласти мораторій на розгляд даних питань і лише тоді ґрунтовно вивчати всю проблематику даного питання та виносити його на обговорення громадськістю. А ось цього влада й не хоче.

Представники влади й чиновники, які залежні від влади, не голосували за розробку проекту щодо скасування рішення від 7 червня.

Наступне засідання робочої групи відбудеться 15 березня. Є сподівання, що підтримати нас приїдуть народні депутати. Але вже зрозуміло, що Житомирська обласна влада буде робити все можливе, щоб зберегти в силі дане рішення.

Є лише сподівання, що на черговій сесії 21 березня депутати облради прислухаються до голосу своїх виборців.

Координаційною Радою ГР «Врятуємо Полісся!» прийнято рішення про масове пікетування обласної ради 21 березня.

Ми закликаємо всіх не бути байдужими до долі нашого краю, зібратися на 9-30 на майдані Корольова й сказати своє «Ні!» титановим розробкам. 

Голова Громадського руху «Врятуємо Полісся!»,

Член національної екологічної ради України,

Станіслав Гуменюк, (067)738 35 50, staskoleso@mail.ru  

Ті, хто не міг нічого сказати і не голосував за розробку проекту рішення щодо скасування рішення 10 сесії Житомирської облради № 609 від 7 червня 2012 року: заступник голови Житомирської ОДА Микола Олещенко, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Ткачук, начальник відділу грунтових обстежень Житомирського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою Олександр Воронюк, консультант відділу юридичної та кадрової роботи виконавчого апарату обласної ради Олег Пасічник, начальник управління охорони навколишнього природного середовища Андрій Вергелес, начальник державної екологічної інспекції Богдан Гнатюк.


 

 


0


Опубликовать