:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

102 гривні – така ціна за життя у тісній клітці

 

Катерина ПОЛЯНСЬКА та ін.

 

6 березня 2013 р.

У березні 2013 року за непридатні для існування тварини умови утримування ведмедиці Маші, яка знаходиться на притравочній станції у с.Булахівка Павлоградського району Дніпропетровської області, керівнику мисливського господарства та Павлоградської районної організації всеукраїнського товариства мисливців і рибалок (УТМР) Сергію Тимченко винесено покарання у вигляді штрафу 102 грн.

Ведмедиця Маша мешкає у тісній клітці розміром 2,4 м на 1,8 метри, тіло тварини у покусах від нацькування собаками, підлога клітки являє собою сітку з отворами, куди провалюються лапи тварини. Маша сидить у клітці на ціпку. В Павлоградської районної організації українського товариства мисливців і рибалок нам підтвердили, що на тварину дійсно натаскували мисливських собак.

 Факт порушення прав тварини набув резонансу серед українських та міжнародних зоозахисників. 25 лютого міжнародна зоозахисна організація „4 лапи”, яка співпрацює з українським урядом провела спільно з дніпропетровської благодійною організацією „Друг” прес-конференцію, де були оприлюднені факти жорстокого поводження. Жителі України схвильовані долею 5-річної ведмедиці Маші, яка все своє життя сидить на ланцюзі в маленькій клітці в мисливському господарстві в с. Булахівка, Павлоградського району.

 Ведмідь бурий – зникаючий вид, що занесений до “Червоної книги України”, Червоного списку МСОП, CITES та охороняється Бернською конвенцією. Згідно зі ст. 19 Закону України “Про Червону книгу України” спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів “Червоної книги України” здійснюється у виняткових випадках лише у наукових і селекційних цілях, у тому числі, для розмноження, розселення і розведення у штучно створених умовах, а також для відтворення популяцій за дозволом центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища на підставі рішень Національної комісії з питань “Червоної книги України”, прийнятих відповідно до її повноважень. Спеціальне використання (добування, збирання) об’єктів “Червоної книги України” з метою отримання прибутку забороняється.

Відповідно до ст. 8 вищезазначеного Закону, утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Утримання диких тварин у неволі без створення відповідних умов не допускається. Утримання диких тварин у неволі допускається за наявності дозволу, що видається центральним органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища.                                                            Також утримання ведмедя бурого (та інших тварин) у неволі регулюється наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 30.09.2010.

 „Хочеться спитати у наших контролюючих органів, а саме Державної екологічної інспекції та Прокуратури, чому досі ведмідь не вилучений у власників, - каже Марина Болоховець керівних дніпропетровської благодійної організації „Друг”, - жодного документа на право власності чи законних шляхів отримання червонокнижної тварини, яка охороняється міжнародними угодами, власник не надав, окрім того, умови у яких утримується Маша жахливі, це не утримання тварини в неволі, це гестапо із знущанням!”

 Утримання ведмедиці Маші порушує таку низку законів України: ст.19 Закону України «Про Червону книгу України», Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», нанесення ведмедю тілесних пошкоджень суперечить ст. 299 Кримінального кодексу України «Жорстоке поводження з тваринами», ст.89 Адміністративного кодексу України Про жорстоке поводження з тваринами.

 „В Україні лишилося лише 300 особин бурого ведмедя, тоді, як в інших європейських країнах він вже зник, - каже Катерина Полянська, член Національного екологічного центру України, - замість того, аби кинути всі сили на збереження цієї величної тварини, держава фактично сприяє розповсюдженню нелегальної торгівлі цим видом. Всі ці притравочні станції на яких знущаються не тільки над ведмедями, але й іншими тваринами – лисами, вовками, єнотами, діють без жодних дозвільних документів на право власності тварин, легальних шляхів отримання тварин та дозволів утримувати диких тварин у неволі.”

Червона книга України: „Бурий ведмідь - зникаючий вид.                                              Раніше зустрічався у лісових масивах і степах. Зараз зберігся лише в Карпатах. Налічує лише 300 особин. Причини зникнення: Браконьєрський відстріл, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів, велике рекреаційне навантаження, високий рівень чинника непокою, відлови з комерційною метою! Охороняється багатьма міжнародними документами!”

 „Ми не залишимо цю справу і доведемо її до суду, - каже Тетяна Царькова, зоозахисний активіст, - підключимо кращих юристів та міжнародну спільноту. Головне встигнути врятувати життя Маші та іншим тваринам, які залишаються у ще гірших умовах. Також будемо залучати до відповідальності й державні органи влади, а саме, Державну екологічну інспекцію за бездіяльність та сприяння злочинам проти тварин.”

 Міжнародна організація „4 лапи” готова транспортувати ведмедицю до реабілітаційного центру для ведмедів „Синевір”. НПП „Синевір” готов прийняти Машу у реабілітаційний центр та надати необхідну ветеринарну допомогу.

 "Собак на ведмедів не можна натаскувати за законом. Аналогічна ситуація була пару років тому під Львовом, і тоді було зроблено запит в Міністерство екології за роз'ясннями, чи можна червонокнижного ведмедя, який за законодавством потребує спеціальної охорони, піддавати цькуванню собаками. Маємо відповідь, що не тільки червонокнижних тварин, але і взагалі тварин не можна утримувати з метою натаскування собак. Мисливцям дозволяється використовувати собак тільки на полюванні", - розповіла Марія Трунова.

Павлоградська міжрайонна прокуратура буде проводити перевірку фактів.

 Корисні посилання:

Спільна прес-конференція, Ведмедицю Машу труять собаками за 50 гривень, 5-річна Маша ростом 2 метри важить близько 100 кг (ВИДЕО).

Адвокати Тварин і Людини спільно з Міжнародним екозахистним бюро "Деметра". Керівник Павлюк Тетяна.                                                                                                         01033, м. Київ, вул. Володимирська, 82а, офіс 7.

Катерина Полянська, НЕЦУ, тел. 067 266 4438, ktgreentree@gmail.com

 

 


0


Опубликовать