:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Кандидати в депутати: «Моя хата скраю», або як екологічні проблеми відображені у передвиборних програмах

Наталія АНДРУСЕВИЧ, Голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»



Наших майбутніх парламентарів не надто хвилює стан довкілля. Серед 3080 передвиборних програм кандидатів у депутати, дві третини (1985) не містять жодної згадки про екологічні питання. Про це свідчать результати дослідження Ресурсно-аналітичного центру«Суспільство і довкілля».

Здається, нашу майбутню владу зможе розворушити лише якась екологічна катастрофа. У всіх демократичних країнах питання охорони довкілля займають достатньо пріоритетне місце. В Україні ж - навпаки. Із проаналізованих передвиборних програм 22 політичних партій, лише 36,4 % містять достатньо ґрунтовні положення з екологічних питань. 40,9% партій не мають у своїй програмі жодної згадки щодо питань екології (Соціалістична партія Україна, Українська платформа «Собор», ВО «Свобода», Партія «Україна-Вперед!», УДАР, Наша Україна, Народно-трудовий союз України, Рідна Вітчизна, Радикальна партія Олега Ляшка). Що важливо, так звані «прохідні» партії мало переймаються довкіллям країни. Що ж до «спеціалізованих екологічних партій», то і вони не надто міняють ситуацію своїм узагальненим баченням проблем і відсутністю механізмів для їх вирішення. Складається враження, що партії/кандидати не розуміють, які саме екологічні проблеми є важливими на сьогоднішній день, зосереджуючись, головним чином, на питаннях води та сміття.

Найпопулярнішими питаннями, які знаходимо у передвиборних програмах політичних партій є питання води (її якості, чистоти, охорони водних ресурсів) та питання відходів (переробка та утилізація відходів, сміттєзвалища). Цілісного бачення щодо необхідних змін в екологічній політиці та екологічному законодавстві України не має жодна партія.

Вражає велика кількість еко-утопічних обіцянок, далеких від реальності.
Цікавим є той факт, що області, які традиційно вважаються забрудненими, не надають особливого значення питанням довкілля. Екологічними рекордсменами виявились Крим та Івано-Франківська область.

МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ: експерти проаналізували передвиборні програми 22 політичних партій та 3080 кандидатів у депутати з точки зору присутності у них екологічних питань. Повний текст дослідження доступний на сайті www.rac.org.ua.

КОНТАКТИ: Андрусевич Наталія, Голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля>>, nataliya.andrusevych@rac.org.ua; тел.:
(032) 242 22 84.

 

 

 

 


0


Опубликовать