:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

IUCN засудив видобування сланцевого газу

Ярослав МОВЧАН, НЕЦУ, та ін.


Київ, 1 жовтня 2012 – Міжнародний союз охорони природи (МСОП) закликав держави заборонити видобування нетрадиційного газу методом гідравлічного розриву пластів у близькості від родовищ питної води, у вододефіцитних та сейсмонебезпечних районах, поблизу сейсмічних розломів і на природоохоронних територіях [1-2].

МСОП наголошує, що метод гідравлічного розриву пласту для вивільнення природного газу, нафти та інших речовин становить загрозу для здоров`я людей та довкілля, бо може спричинити такі сейсмічні явища, як землетруси та зсуви, а також забруднення повітря, ґрунтів, поверхневих і підземних вод. До того ж, видобуток нетрадиційних видів викопного палива використовує та забруднює велику кількість прісної води, чим зменшує запас доступної, чистої та безпечної води для місцевих громад.

«Зараз в Україні розпочинається реалізація масштабних проектів видобування сланцевого газу методом гідравлічного розриву, - пояснює Ярослав Мовчан, Голова Національного екологічного центру України, - внаслідок суттєво збільшується техногенне навантаження, використовуються екологічно небезпечні методи горизонтального буріння та гідророзриву пластів, що застосовують небезпечні для довкілля реагенти. Це також порушує природні ландшафти, водні горизонти, біогеоценотичний покрив. Вилучаються великі обсяги води з довкілля, забруднюються останні чисті підземні води України газом та хімічними продуктами фрекінгу, одразу постає проблема очистки та зберігання мільйонів тон відпрацьованої фрекінгової рідини».

«Рішення про застосування небезпечної технології для видобутку газу в умовах, коли доступні інші джерела енергії, не може прийматися вузькою групою людей з порушенням законодавства. – переконаний Ярослав Іванович, - Це має бути правове рішення на умовах соціального консенсусу».

Національний екологічний центр України, поруч з іншими організаціями: «Екологія.Право.Людина», «Всеукраїнська екологічна ліга», ВЕГО «Мама-86», ЕкГ «Печеніги», «Зелений світ – Чортків», РАЦ «Суспільство та довкілля» надалі інформуватиме громадськість про загрозу, яку несе ця нова ініціатива влади.


Примітки:


[1]Міжнародна Спілка Охорони Природи(МСОП, англійською IUCN) створена в 1948 році в Женеві. Це найбільша і найбільш авторитетна природоохоронна організація з офісами в усіх регіонах світу, яка об’єднує сотні членів – агентств та урядів, тисячі недержавних організацій (НУО) та індивідуальних членів. Спілка була ініціатором організації Форуму в Ріо-де-Жанейро (1992).

[2]На останньому конгресі МСОП у Кореї 6-15 вересня 2012 року було схвалено резолюцію №118, в якій закликається призупинити видачу ліцензій на видобуток газу методом крекінгу.
Національний екологічний центр України та «Екологія.Право.Людина» взяли участь в роботі Конгресу МСОП. Докладніше за посиланням: http://necu.org.ua/wp-content/uploads/resolution_IUCN_freking.doc

За додатковою інформацією звертайтеся:
Ярослав Мовчан, НЕЦУ
yaroslav.movchan@gmail.com,
Ганна Хомечко, МБО «Екологія.Право.Людина»
h.khomechko@epl.org.ua
Сергій Шапаренко, ЕкГ «Печеніги»
pechenegy@rambler.ru

 


0


Опубликовать