:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Долина ріки Мжа потребує нашої допомоги

Екологічна група «Печеніги»

 

\\|// БАЙБАК \\|// Екологічна група «Печеніги» (# 704 від 18. 06. 12)
___________________________________________________________


До цієї пори Мжа лишається найчистішою рікою Харківської області (її фото див. на http://www.facebook.com/media/set/?set=a.420694424620007.89114.251905824832202&type=1 або http://vk.com/album-27469104_158808939).
Однак з 2008 року її природним комплексам періодично загрожує створення в її долині, біля с. Тимченки Зміївського району, піщаного кар'єру - на площі більше 100 га. Добувати пісок тут збирається фірма "Віват СМ 2005". За її планами, кар'єр охопить і русло Мжи - так що ріка, фактично, впадатиме в нього. Мжанська вода використовуватиметься для вимивання піску, після чого її насосами скидатимуть далі, вниз за течією.
Досі ці плани були відбиті завдяки твердій позиції тимченківців, які не погоджували "Вівату" землевідвід: в 2008-2009 роках - за підтримки міжнародної громадськості, у 2011 році - самостійно. І ось - нова спроба. 26.04.12 голова Харківської облдержадміністрації М.Добкін підписав Розпорядження No. 266 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю "Віват СМ 2005" на території Зміївського району" - "для видобування піску на Тимченківському родовищі за межами населених пунктів на території Тимченківської сільської ради Зміївського району" (http://kharkivoda.gov.ua/images/users/120426-01-11-zagal-01-11-266-rozp.pdf).
Через це ми знов просимо вас заступитися за Мжу - підписатися під черговим з цього приводу зверненням.

За цим розпорядженням віватівці мають оформити документацію на земельну ділянку. Вона має бути погоджена різними установами, в тому числі, і управлінням охорони навколишнього природного середовища (поки воно ще є). Тому і застопорити проект за екологічними порушеннями логічно саме через нього.

Ваші підписи шліть до 20-00 п'ятниці, 22 червня, за схемою: прізвище, ініціали, організація (якщо є), населений пункт, країна, - на адресу pechenegy[at]rambler.ru. Правки і доповнення до звернення, звісно, вітаються.
*

Начальнику Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області копія: Міністру екології та природних ресурсів України

Відкрите звернення
ДОЛИНА МЖИ: ЗАМІСТЬ КАР'ЄРІВ - РЕГІОНАЛЬНИЙ ЛАНДШАФТНИЙ ПАРК!

Шановні панове!
В Харківській області однією з найбільш збережених природних територій є долина ріки Мжа, яка протікає по Валківському, Харківському та Зміївському районам. Так, на її ділянці між Мерефою та Змієвим знайдено 107 видів рослин та тварин, які охороняються Конвенцією про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, 26 - занесених до Червоної книги України, 42 - рідкісних в Харківській області. Про рідкісність мжанського природного комплексу в цілому свідчить те, що 4 екосистеми даної території є рідкісними для України та занесені до її Зеленої книги, а 4 - до Зеленого списку Харківської області. За даними міжнародного товариства охорони птахів BirdLifeInternational, заплава Мжи грає важливу роль в збереженні у загальноєвропейському масштабі 15 видів птахів. В якості ланки Галицько-Слобожанського природного коридору ця долина включена до Національної екологічної мережі України.

Однак в останні роки даній території почала загрожувати розробка Тимченківського родовища будівельних пісків. З 2008 року її намагається розпочати ТОВ "Віват СМ 2005". Місцевій громаді досі вдавалося відбити ці намагання: в 2008-2009 роках - за підтримки міжнародної громадськості, у 2011 році - самостійно. І ось - нова спроба. 26.04.12 голова Харківської облдержадміністрації М.Добкін підписав Розпорядження No. 266 "Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю "Віват СМ 2005" на території Зміївського району".

За даними фахівців, розробка Тимченківського родовища будівельних пісків приведе:
- до безпосереднього винищення лісових ділянок, якими у свій час були закріплені піски та досягнуто певної екологічної стабільності в регіоні, і які є основним біофільтром атмосферного повітря та значним рекреаційним ресурсом для Харкова;
- до падіння рівня ґрунтових вод та їх концентрації в пісковому кар'єрі, збитку р. Мжа, суттєвого скорочення екологічно безпечного забору води з річки на водопостачання, зниженню рівня води в колодязях і на присадибних ділянках, тобто створить загрозу санітарно-епідеміологічному і
соціальному благополуччю в навколишніх населених пунктах;
- падіння рівня ґрунтових вод є катастрофічним для лісових насаджень, і всі дерева, насамперед сосняки, а за ними і дуби, кореневі системи яких нависають над капілярною каймою, будуть масово всихати на значно більшій території, ніж площа кар'єру;
- у комплексі кар'єрна розробка піску даного родовища несумісна з функціонуванням долини річки Мжи як частини Національної екологічної мережі України, - елементу Галицько-Слобожанського природного коридору.

Враховуючи природну цінність долини ріки Мжа, ми вважаємо розробку пісків Тимченківського родовища будівельних пісків неприпустимою. Зусилля державних органів на даній території мають бути спрямовані на її збереження шляхом включення до природно-заповідного фонду України.

З огляду на це, ми підтримуємо клопотання ЕкГ "Печеніги" від 03. 03. 09 щодо створення в долині Мжи між містами Мерефою та Змієвим Мжанського регіонального ландшафтного парку (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/KampMzha/Klopot.pdf).
Та вимагаємо:
1. Не погоджувати ТОВ "Віват СМ 2005" відвід земельної ділянки для видобування піску на Тимченківському родовищі на території Тимченківської сільської ради.
2. Повідомити нас, на якій стадії знаходиться створення Мжанського регіонального ландшафтного парку.

Відповідь на це звернення просимо надати згідно положень Закону України "Про звернення громадян".

З повагою,
1. С. Шапаренко, ЕкГ "Печеніги", Харків.
2. ...

____________________

КОНТАКТ:
Сергій Шапаренко, Екологічна група "Печеніги": тел. (066) 387-46-81, pechenegy[at]rambler.ru

Підготовлено ЕкГ "Печеніги", членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.
При використанні матеріалів бюлетеня прохання посилатися на джерело.

 

 

 

 



0


Опубликовать