:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
НА ГЛАВНУЮ   НА ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Екологи закликають ЄБРР не полишати поза увагою Усатове  

Олена МІСКУН, Національний екологічний центр України

 

15 травня 2012, Київ. – Національний екологічний центр України звернувся з листом до Президента Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Томаса Мірова зі закликом не вважати високовольтну лінію електропередачі «Аджалик-Усатове» закінченою та не випускати з-під контролю процес її винесення з території сіл Усатове та Нерубайське.

Причиною такого листа стало рішення Кабінету Міністрів України, який схвалив остаточний звіт за результатами реалізації спільного з ЄБРР проекту «Будівництво високовольтної повітряної лінії в Одеській області – будівництво лінії електропередачі 330 кВ Аджалик – Усатове» [1]. Рішення було прийняте 3 травня 2012 року на засіданні уряду, незважаючи на те, що під час реалізації проекту було грубо порушено санітарні норми будівництва, а Рахункова палата України виявила численні порушення при його реалізації, у тому числі неефективне використання кредитних ресурсів та затягування строків будівництва.

Нагадаємо, у 2010 році НЕК «Укренерго», всупереч попередньо узгодженому з ЄБРР маршрутом, та незважаючи на відчайдушний опір місцевих мешканців, проклала повітряну лінію напругою 330 кВ через територію сіл Нерубайське та Усатове, без урахування будь-яких санітарних норм [2], прямо над дахами будинків.

Після затятої боротьби місцевих мешканців та втручання ЄБРР, у 2010 році було підписано шестисторонню угоду про винесення лінії за межі села [3], строки перенесення зсували кілька разів, загалом майже на два роки.

За повідомленням Рахункової палати, перенесення лінії обійдеться державі у 60 мільйонів гривень, що їх виплатять споживачі після того, як буде підвищено тарифи на електроенергію. Цих додаткових витрат можна було б уникнути, якщо б лінію електропередачі проклали по узгодженому маршруту. Зі слів віце-губернатора Одеської області Петра Хлицова, 17 травня має розпочатись підготовка до виносу ЛЕП за межі населених пунктів.
 
«Якщо намір «Укренерго» виправити помилки є серйозним, то 17 травня в Одеській області буде розпочато роботи з встановлення опор під лінію поза межами села. Якщо ж і надалі будуть знаходитись причини для затягування строків, то це має бути чітким індикатором для міжнародних фінансових організацій про те, що компанія не може дотримати своїх зобов’язань», - заявила Олена Міскун, координатор Національного екологічного центру України.

[1] http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245182263&cat_id=244274160
[2] Дослідження, проведеніпредставниками Інституту ім. О.М. Марзеєва, показали, що в житловій забудові на території сіл Усатове та Нерубайське (Одеська область), де лінія електропередачі проходить над будинками та присадибними територіями, рівень електромагнітного поля перевищує гранично допустимий рівень удвічі. У висновках зазначено, що таке перевищення «у ряді випадків сприяє виникненню раку головного мозку та інших органів і тканин людини, а також лейкемії у дітей».
[3] У червні 2010 року підписано шестисторонню угоду, за участю Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, НЕК «Укренерго», Одеської обласної державної адміністрації, Біляївської районної державної адміністрації, Усатівської та Нерубайської сільських рад, згідно з якою лінію мали винести за межі села вже за рік, тобто до 1.06.2011.
 
За додатковою інформацією звертайтеся:
Олена Міскун,
+38 050 352 10 57
+38 044 353 78 42
miskun@bankwatch.org

 

0


Опубликовать