:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
РќРђ ГЛАВНУЮ   РќРђ ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Завод зі спалення сміття – у центрі столиці

 

Леся ОРОБЕЦЬ, народний депутат України, член депутатської групи «Єдиний центр», «Українська правда»

 

Переважна більшість мешканців столичних Політеху, Шулявки, Солом'янки і не здогадується, яке лихо може впасти найближчим часом на їхні голови. І не фігурально, а буквально. У вигляді центнерів діоксиду азоту, оксиду вуглецю, хлористого водню, діоксану, сірчистого ангідриду, фтористого водню та інших паскудних осадів.

Об'єкт під кодовою назвою МПК-400

Якось кільком ділкам та керівникам ст. “Київ-Пасажирський” закортіло “нагріти руки” на спалюванні сміття. Того самого сміття, що лишається в потягах від пасажирів - битих пляшок, пластикових пакетів, решток їжі - у залізничників його накопичується близько 3 тисяч тонн щороку.

Як ви думаєте, де краще встановити завод зі спалення таких твердих відходів? Гадаєте, де людей поменше? А от і ні… Найкраще ледь не в центрі київського мегаполісу - між КПІ та Солом'янкою - де і людей побільше, і вплив шкідливих факторів уже зашкалює.

Такий собі заводик на нерухомій 4-осній залізничній платформі. Під кодовою назвою МПК-400. Його аналог, виявляється, уже палить 300 кг сміття на добу на околицях Харкова. А продуктивність київського - 400 кг твердих відходів на добу. 3,3 тисяч тон на рік. Загальний викид забруднюючих речовин - 3,3 тони (!) на рік. Отого самого діоксиду азоту, хлористого водню, сірчистого ангідриду і т.д. І добре, як стоятиме суха і вітряна погода… А як дощ?

Найближчі помешкання - за 200 метрів

Проектна адреса об'єкту - вул. Уманська, 8. Найближчий житловий будинок - за 200 метрів. За адресою: вул. Борщагівська, 16. Ця відстань більш як удвічі менша за граничну санітарну межу, що згідно приписів Міністерства охорони здоров'я має віддаляти подібні об'єкти від людських помешкань.

Але авторів проекту, схоже, така “дрібничка” зупинити не здатна. У них усе “по-дорослому”. Кажете, здоров'ю шкодить? Нате вам Протокол державної санітарно-епідеміологічної експертизи ДУ “Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва АМН України”, де відверто фальсифіковано не лише адреси найближчих помешкань (в документі найближчий житловий будинок знаходиться за адресою: вул. Борщагівська, 146/1), але й вимоги додатку №4 до “Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів”.

Ними, зокрема, встановлюється санітарно-захисна зона - не менша за 500 метрів - навколо всіх (!) “сміттєспалювальних та сміттєпереробних заводів”! А не лише навколо “стаціонарних”, як стверджується в Протоколі.

Не менш цікаву тактику підтасовки аргументів застосовано й в обрахунку шкідливих впливів на сусідні будинки. Шкідливі викиди від спалення сміття пораховано окремо від інших негативних факторів - вони в межах гранично допустимої концентрації (ГКД).

Але як вони можуть бути у допустимих межах - якщо норми ГКД у цьому районі за даними Центральної геофізичної обсерваторії вже в рази перевищено?!

Цікава ситуація вимальовується. Зовсім не корупційна. Замість того, аби комплексно враховувати всі чинники, що тиснуть на легені, шкіру та шлунок мешканців уже вкрай забруднених районів - чиновник дає оцінку ризиків негативного впливу сміттєспалювального заводу на життя і здоров'я так, наче вони монтуватимуть завод у чистому полі.

Але ж тут - один із найбільш брудних районів міста! І без того підвіконня в будинках уздовж трамвайної колії, що відділяє будинки по вулиці Борщагівській від залізничного депо, щодня вкривається рівнесеньким шаром пилу із характерним запахом. З одного боку - величезне депо, з іншого - проспект Перемоги із середнім навантаженням 10 тисяч машин на годину! Фонові концентрації діоксиду азоту тут ледь не найвищі в місті - вони вдвічі (1,9588) перевищують допустиму норму!

А ми ще додамо діоксиду - в межах однієї гранично допустимої концентрації - най разом буде потрійне перевищення.

Під лежачий камінь…

Очевидно, що висновки, котрими оперують ділки, “шиті білими нитками”. Вони потребують додаткової експертизи й оскарження. А ще й уваги правоохоронних органів на предмет виявлення корупційної складової. Дякувати Богові, механізми депутатських звернень у нас ще працюють.

А що далі?

Далі будуть громадські слухання. Якщо медіа проявлять увагу - їх не підмінять, як це робиться зазвичай, масовкою підвезених здалеку бомжів. Принаймні, наразі на адресу голови Солом'янської районної ради, котрий має візувати заяву про наміри монтажу МПК-400, надійшла рекордна кількість письмових протестів мешканців навколишніх будинків, у тому числі ОСН “Рідна оселя” і “Шуляка”.

Тим часом отримаю відповіді від МОЗ і прокуратури - люди мають знати, у якому світі вони живуть, ще до початку громадського обговорення “проекту”.