:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
РќРђ ГЛАВНУЮ   РќРђ ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

Ташлицька ГАЕС продовжить затоплювати регіональний та національний парки

НЕЦУ

 

Добудова Ташлицької гідроакумулюючої електростанції, на яку уряд виділив гроші у липні, є неефективною та затопить частину унікального заповідного каньйону.

Про це повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України.

«Виділення зараз грошей на добудову Ташлицької гідроакумулюючої електростанції – недалекоглядний і сумнівний у багатьох відношеннях крок», - каже Ярослав Мовчан, завідувач Лабораторії екобезпеки НАУ, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Він вважає, що добудова ТГАЕС є небезпечною і непотрібною у сучасних умовах, натомість дуже нашкодить природі регіону, об'єктам природно-заповідного фонду (регіональному ландшафтному парку «Гранітно-степове Побужжя» та національному природному парку «Бузький Ґард»), які виявляться частково затопленими в разі продовження добудови станції, а також спровокує нові загрози і ризики для регіону.

Основна ідея роботи ТГАЕС - підйом води (мільйонів кубометрів) з водосховища на висоту майже 100 метрів , зберігання у спеціальній верхній водоймі, і спуск її у час «пікових навантажень»: вранці та ввечері, коли люди використовують багато електроенергії. Друга функція, яка не афішується проектантами – охолодження блоків Південноукраїнської атомної електростанції.

«Для постійного охолодження блоків АЕС потрібно використання значних водних ресурсів – понад 40 тисяч тон очищеної води на кожен блок щогодини!.На Південноукраїнській АЕС немає такої кількості води, тому кожного літа один з блоків зупиняють, нібито для профілактики. Крім того, на цій АЕС встановлено найстаріший в світі, експериментальний блок ВВЕР-1000 так званої «малої серії 302». У 2012 році його термін експлуатації завершиться. Строки використання інших двох блоків завершуються у 2015 та 2019 роках. Тому необхідності у дорогій добудові ТГАЕС немає», - каже експерт з енергетики Національного екологічного центру України Дмитро Хмара.

Добудова ТГАЕС спричинить затоплення сотень заповідних гектарів, - каже голова НЕЦУ Ігор Сіренко.

«Продовження будівництва призведе до чергового підняття води в Олександрівському водосховищі. А тут, окрім унікальних кам'янистих та степових ділянок, розташовані сотні пам'яток культури – трипільської, античної, скіфської, часів Київської Русі. Частина будівельного майданчика навіть розташована на козацькому кладовищі», - каже Сіренко.

«При подальшому піднятті рівня в Олександрівському водосховищі зникне острів Ґардовий, який дав назву Буго-Ґардовій паланці Війська Запорозького і тісно пов'язаний з історією запорізького козацтва. Уже зараз, коли вода тримається відмітки трохи менше 16 метрів, острів Ґардовий майже під водою. При піднятті води у водосховищі і острів, і Ґардовий поріг будуть затоплені остаточно», - коментує директор національного природного парку «Бузький Ґард» Владислав Артамонов.

«Сьогодні уся Європа обирає невеликі мобільні пристрої для маневрових цілей, розвиває нетрадиційну та комбіновану енергетику, комплексно використовує енергію вітру, сонця, надр, біоматеріалів, розсіяного тепла. У світі підвищують ККД агрегатів, а не будують нові, та ще й за застарілою технологією. Україні нема потреби затоплювати парки, щоб добудувати «монстра», який уже за кілька років стане непотрібним. Потрібно звернутися до нових технологій і розвивати енергетику раціонально», - підсумовує Ярослав Мовчан.

Нагадаємо, 14 липня 2010 року Кабінет міністрів України прийняв рішення про виділення 265 мільйонів гривень на добудову Ташлицької ГАЕС.

Довідка:

Ташлицька гідроакумулююча станція (ТГАЕС) разом із Олександрівською гідроелектростанцією та Південноукраїнською атомною електростанцією формує Південноукраїнський енергетичний комплекс. Будівництво ТГАЕС розпочалося у 1981 році. Після кількох років будівництво припинилося через протести місцевих жителів, екологів та науковців: зведення станції в рамках базового проекту експертиза Держплану СРСР визнала небезпечним. У 2002 році після розпорядження Кабінету міністрів України будівництво поновили. Із запланованих шести гідроагрегатів ТГАЕС було побудовано два (2006 і 2007 роки). Тепер влада планує добудувати інші чотири агрегати.

Згідно розпорядження КМУ №342-р від 17.06.2002, яким було прийнято рішення про добудову ТГАЕС, загальна вартість добудови складає 2,353 мільярди гривень.

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до:

Ігор Сіренко,

Голова Національного екологічного центру України

044 238 62 60

i.sirenko@gmail.com

 

Ярослав Мовчан

Завідувач Лабораторії екобезпеки НАУ

050 386 77 39

yaroslav.movchan@gmail.com

 

Дмитро Хмара,

Експерт з енергетики Національного екологічного центру України

044 353 78 41

dmytro.khmara@necu.org.ua