:: О нас ::
 
 
AddWeb.ru - раскрутка сайта, 

продвижение сайта
Rambler's Top100 Рисунки, кроссворды, анекдоты, шутки, филателия, нумизматика, ноты для фортепиано, математика, каталог сайтов

Счётчик:
хостов сегодня | хитов сегодня
хитов всего Украина онлайн Неофіційна газета Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм... Дерибан Збережи старий Київ ОЛЕГ АНДРОС SOS-animals Green Art ????? Банер Соломенка Здорова Україна
См. новые поступления
в раздел "Карикатуры"

   
РќРђ ГЛАВНУЮ   РќРђ ФОРУМ   ГОСТЕВАЯ
Анонс

У Київській області з’явилися два нових заказники

 

НЕЦУ

 

Після семи років умовлянь науковців та природоохоронних організацій, серед яких і Національний екологічний центр України, Київська обласна рада присвоїла природоохоронний статус урочищам «Ковалівський яр» та «Невідомщина», що у Васильківському районі. Клопотання про створення заказника підготували активісти НЕЦУ.

Заказник «Ковалівський яр» розташований на північно-західній околиці Василькова і займає схили яру, по дну якого стікає невелика річка – притока першого порядку ріки Стугни. Головна цінність урочища – степові рослини. На західних схилах зберігся типовий типчаково-ковиловий степ, який зараз на Київщині майже не лишилося. А уздовж річки виявлено зникаючі види орхідей, занесених до Червоної книги України.

У яру гніздяться водно-болотні птахи і найбільший в Україні вид голуба – припутень. Тут проживають зайці, лисиці і різноманітні гризуни Наддніпрянщини.

У іншому заказнику «Невідомщина», що біля Одеської траси, розташовані природні джерела, зокрема, освячене джерело чистої питної води, популярне серед місцевих жителів.

Зараз Київська область займає одне з останніх місць по рівню заповідності в України – тільки 3% території займають заповідники.

 

«Майже сотня цінних природних об’єктів області чекає на заповідний статус. Але процесові заповідання перешкоджають приватні інтереси, земельні питання, чиєсь бажання рубати ліс або видобувати пісок», - каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Він каже, що в урочищах захоплюють землі під городи, викидають в яри сміття і постійно випалюють сухі рослини, від чого гинуть рідкісні комахи.

«Створення заповідних територій потрібне не лише для охорони рідкісних видів флори і фауни, а і для збереження загальної екологічної рівноваги, чистоти води, яку ми п’ємо і чистоти повітря, яким ми дихаємо», - каже заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк.

Загалом, заповідні території різних категорій займають лише 5,9% загальної площі України, на відміну від Європи, де норма заповідності становить 10-15%, а подеколи і 30%.

Детальніше про заказник:
http://pryroda.in.ua/step/stvorennya/kovalivski/

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олексій Василюк,
Заступник голови Національного екологічного центру України
097-1000-473
vasyliuk AT gmail.com

Джерело: http://www.necu.org.ua/kovalobskiy-yar-nevidomschyna/